Statlig vinststyrning #2:
Toppföreträdare hos (S) missleder allmänheten om vinsterna

 

Regeringens förslag att staten ska styra vinsterna i välfärdsföretagen har slagit ned som en bomb i samhällsdebatten. Många företagare är upprörda och menar att lagstiftningen bygger på en näringsfientlig attityd snarare än en vilja att förbättra välfärdsmarknaden. Den expert som står bakom regeringens utredning säger själv att förslaget kan leda till att seriösa välfärdsföretag tvingas lägga ned. I en kort artikelserie förklarar vi här på ECEPR varför den föreslagna reformen helt enkelt inte är bra. Läs och dela vår artikelserie, för att lära dig mer om denna fråga som kommer att vara viktig ända fram tills nästa valnatt.

Regeringens budskap: rovdrift på skattemedel pågår

Socialdemokratin i Sverige har historiskt hållit fast vid en tradition av statsmannamässigt beteende. Viktiga frågor har analyserats genom seriösa utredningar och först då lanserats i form av reformer. Vid en första anblick verkar det som att samma princip applicerats på välfärdsutredningen. Men kommunikationen är verkligen inte i linje med verkligheten. Om man lyssnar på regeringen låter det som att välfärdsföretagen bedriver ren rovdrift. Ilmar Reepalu, som leder välfärdsutredningen, har i SVT sagt att vinstnivåerna i välfärdsföretagen som man tittat på ”ligger mellan 40 och 50 procent”. Dagens Nyheter rapporterar samma sak: ”Reepalu konstaterar att vinstnivån ligger på i snitt 40–50 procent, fyra, fem gånger så högt som inom den marknadsdrivna tjänstesektorn”. Det låter verkligen som helt orimliga vinstsiffror. Men var kommer de ifrån? Det vet vi inte, svaret är inte regeringens egen utredning i varje fall. Där anges helt andra siffror. 

 

ecepr-03

 

Påhittade siffror?

Det tycks nästan som att Ilmar Reepalu håller på att driva debatten i Sverige mot en riktning där det viktiga är att väcka intresse med höga siffror snarare än att förankra sina argument i verkligheten. Regeringens egen välfärdsutredning ger nämligen inget som helst stöd för att vinsterna skulle ligga mellan 40 och 50 procent. Utredningen visar nämligen följande: att vinsten + pengarna som går till att betala för lån/investeringar i företagen + det som betalas i vinstskatt uppgår till 10 procent i välfärdsföretagen. Det vill säga, den riktiga vinstnivån är nästan en faktor tio lägre än vad Reepalu kommunicerar ut till allmänheten.

 

Amerikanisering av svensk politik

Det är verkligen en allvarlig glidning i den svenska samhällsdiskussionen att regeringens egen expert kommunicerar ut så pass felaktiga uppgifter, tagna ur luften. Skillnaden mellan en vinstnivå på 40-50 procent (alltså enorma övervinster) och att ett överskott på 10 procent täcker vinst, kapitalkostnad (till exempel kostnad för lån) och skatt (alltså helt rimliga nivåer av överskott) är ju helt enorm. Den felaktiga verklighetsbild som ges väcker starkt intresse för att reglera vinster i välfärden eller rentav förbjuda företagen. Den faktiska verklighetsbilden spräcker mycket av kritiken mot rovdrift i välfärden.

Välfärdsutredningen är helt enkelt en amerikanisering av svensk politik, där det viktiga inte är att ha ett bra förslag, utan att dominera nyhetscykeln med populära utspel. Det är lättare att dominera nyhetscykeln – och valrörelsen – med påhittade än verkliga siffror. Det enda botemedlet är att om och om påminna om fulspelet med siffror, så att partistrategerna lär sig att fusk inte lönar sig.